Ziemniaki i klopsiki z piekarnika za jednym zamachem – Pyszny obiad raz dwa gotowy.

Klopsiki z ziemniakami, zapiekane w pysznym, kremowym sosie to pełne danie obiadowe dla wszystkich miłośników dań z mięsem mielonym w roli głównej.

Przygotujesz je szybko i z minimalnego zestawu łatwo dostępnych produktów, które zazwyczaj masz zawsze w swojej kuchni. Zatem nie trać więcej czasu i do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 bułka namoczona w zimnym mleku
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki stołowe mąki do obtoczenia klopsów
  • ulubione przyprawy do smaku
  • 8 średnich ziemniaków

Składniki na sos:

  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj mięso mielone z wszystkimi składnikami, a następnie uformuj z niego średniej wielkości kulki. Każdą obtocz w mące.

Poukładaj mięsne kulki na zewnętrznej stronie, wysmarowanej tłuszczem formie. W środku natomiast, poukładaj obrane i ugotowane wcześniej na półtwardo ziemniaki. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220 stopni C, przez 15 minut.

W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj szklankę wody z śmietaną i keczupem, dopraw do smaku solą i pieprzem.Po upływie 15 minut, zalej klopsiki z ziemniakami, przygotowanym sosem i piecz jeszcze przez 20 minut. Gotowe!

Klopsiki z ziemniakami, zapiekane w piekarniku w pysznym sosie z ziemniakami podawaj na gorąco. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!